Albanië wijn

Wijn Albanië
Albanië = groots mediterraans genieten

Albanië is een verborgen juweeltje in Europa, met zijn gastvrije bevolking, adembenemende natuur, prachtige kustlijn en verrassende gastronomische cultuur. Wijn speelt hierbij een belangrijke rol.

Dankzij de ligging aan zowel de Adriatische als Ionische zee, het gunstige klimaat en de verscheidenheid aan landschappen, is Albanië een perfect land voor wijnbouw. Het land beschikt over ruim 11.000 ha. wijngaarden (2022). Het kent vier wijnregio’s, elk met hun eigen unieke kenmerken. Daarnaast beschikt Albanië over een aantal interessante inheemse druivenrassen.

Albanië is een steeds meer populair vakantieland
Albanië is in toenemende mate een populair vakantieland voor avontuurlijke Nederlanders. Het biedt ruige berglandschappen, een lange gevarieerde kustlijn en dynamische stadjes en steden. Het is een land waarin veilig kan worden gereisd. Op de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken tref je de actuele veiligheidssituatie.

De wijnregio’s

Hooglanden/Noordelijke Bergregio’s
De wijngaarden in deze regio liggen tot op 1.000 meter hoogte. Het klimaat is er koeler en de bodem is rijker aan mineralen. Dit resulteert in wijnen met een complexe smaak en een goede zuurgraad.

Laagland/Kustvlakte
De wijngaarden in deze regio liggen op een hoogte van 300 meter. Het klimaat is er warmer en de bodem is lichter. Dit resulteert in wijnen met een fruitige smaak en een zachte tanninestructuur.

Oostelijke Sub-Bergachtige Regio
De wijngaarden in deze regio liggen op een hoogte van 800 meter. Het klimaat is er gematigd en de bodem is rijk aan kalksteen. Dit resulteert in wijnen met een frisse smaak en een elegante structuur.

Centrale Heuvelachtige Regio’s
De wijngaarden in deze regio liggen op een hoogte van 300 tot 600 meter. Het klimaat is er mediterraan en de bodem is rijk aan vulkanische gesteente. Dit resulteert in wijnen met een volle smaak en een krachtige tanninestructuur.

Enkele bekende wijnhuizen in Albanië zijn Çobo, Nurellari, Uka, Arberi, Belba, Kallmeti, Korca 2000, Bardha, Caco, Balaj, Duka en Pupa.

Wijn Albanië

Enkele inheemse druivenrassen


Cëruja
Een wit druivenras dat met name voorkomt in het bergachtige gebied van Mat in het noordelijke gedeelte van Albanië. De wijnen van dit ras zijn licht en fris, met een fruitige smaak.

Kallmet
 Een blauw druivenras dat al sinds de oudheid verbouwd wordt in de noordelijke regio rondom Lezha, Zadrima, Shkodër en rond het Meer van Shkodër. De wijnen van dit ras zijn robijnrood, met een uitgesproken body en persoonlijkheid.

Puls/Pules
 Een wit druivenras dat voornamelijk gevonden wordt in het zuidoosten, de regio rondom Berat. Het werd traditioneel gebruikt om Raki te maken. Het is nu een druif waarvan zeer fraai droge, zoete en mousserende wijnen worden gemaakt.

Shesh (wit en blauw)
Twee van de belangrijkste variëteiten voor de wijnproductie in Albanië. Ze vertegenwoordigen ongeveer 35% van de druiven die worden verwerkt voor de wijnproductie.

Vlosh
 Een blauw druivenras dat verbouwd wordt in het gebied rond de kustplaats Narta in het zuidwesten van het land. De wijnen van dit ras zijn hoog-alcoholische, tanninerijke rode wijnen.

Serina e Zeze
 Een blauw druivenras dat wordt verbouwd in het Korça-gebied in het zuidoosten. De wijnen van deze druif zijn stevig. Er worden tevens fantastische rosé’s van gemaakt.